3. díl: 5 věcí, na které si dát pozor před investováním do nemovitostí

3. díl: 5 věcí, na které si dát pozor před investováním do nemovitostí

Další měsíc je za námi a nás čeká už 3., a také předposlední, díl této minisérie o investování do nemovitostí. Řekli jsme si už PROČ a také JAKÉ JSOU MOŽNOSTI. A dnes probereme to nejdůležitější - nástrahy, které na nás číhají a na co si dát před samotným investováním pozor

V minulém díle jsme si vyjmenovali různé druhy investic. Obecně se dělí na přímé a nepřímé investiceAť už jde o první nebo druhou variantu, obě s sebou nesou, jak už to chodí, jistá rizika. Pojďme se společně podívat, na co si dát POZOR u obou z nich.

prima_1

1. Lokalita – kde koupíme nemovitost

Na lokalitě nemovitosti záleží opravdu hodně. Je logické, že pronajmete dřív a za více peněz byt, který se nachází v centru Brna. Naopak to bude s bytem na okraji města, kde je špatná občanská vybavenost. Před koupí tedy tenhle fakt musíte pořádně promyslet.

2. Nájemník – koho v ní ubytujeme 

Nájemníci nám dokáží někdy pořádně zavařit. Určitě byste neradi investovali miliony do nemovitosti, kterou by pak ničil a způsoboval škody na majetku neslušný nájemník. Nehledě na to, že takový člověk pak nemusí platit ani nájemné, tudíž se ocitneme zcela bez očekávaného příjmu. To může být nemilé, pokud z nájemného platíte třeba hypotéku na daný byt. Proto si dejte záležet a pečlivě vybírejte člověka, kterému svěříte užívaní vaší nemovitosti.

3. Návratnost – jak rychle se nám vrátí počáteční investice

U každé investice byste měli předem promyslet hlavně její návratnost. Nepotřebujete ani moc matematického myšlení, abyste si dokázali plus mínus vypočítat, za kolik let se vám daná investice vrátí. Stejně tak to udělejte i u nemovitostí. Pokud vám vychází, že návratnost investic ročně bude méně než 5 %, měli byste zpozornět. V takovém případě se to totiž dost možná ani nevyplatí.

neprima_1

1. Podvod

Zejména pro realitní fondy platí, že můžeme očekávat velmi slušnou návratnost našich investic bez jakýchkoliv komplikací a starostí navíc. Investice do REIT společností je tedy velmi bezpečná a očekávaný roční výnos se zde pohybuje kolem 6-12 %. V ČR jich sice tolik není, ale přesto se může stát, že narazíte na podvodné společnosti, a to jak u fondů, tak i v případě crowdfoundingu. Jak poznáte, že jste se dostali do křížku s podvodníky? Jednoduše – slibují totiž příliš vysoký výnos, neudávají úplné informace a vše nesedí se zákonem tak, jak by mělo. 

2. Potenciál do budoucna 

Tenhle bod by se dal nejspíš zmínit jak zde, tak i u přímých a celkově u všech investic. Jaký má daná investiční příležitost potenciál a co to bude znamenat pro vaše peníze? Než kamkoliv pošlete svoje úspory a do něčeho tak zainvestujete, dobře si prostudujte všechna pro a proti, promyslete si a propočítejte vše potřebné. Určitě se tím vyvarujete případným nezdarům či úplné ztrátě vašich investovaných vkladů.

Jak sami vidíte, ani nemovitostní trh nepřináší 100 % jistotu návratnosti vašich investic. Je to ale stále jedna z cest, která vám dopřeje poměrně klidnou jízdu. V příštím a zároveň posledním díle si řekneme, jak s celým investováním začít a shrneme si vše hezky krok po kroku. 

Nenechte si díl ujít a sledujte mě na Facebooku, kde vám dám zavčas vědět o článku, ale také o spoustě dalších zajímavostech nejen ze světa realit.

banner_investice_1

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení