2. díl: Kam investovat? Druhy nemovitostních investic

2. díl: Kam investovat? Druhy nemovitostních investic

Dny utíkají a čas běží. Po měsíci totiž opět nastala chvíle, kdy se společně posuneme zase o kousek dál v porozumění investicím do nemovitostí. V předchozím článku jsem vám sepsala několik důvodů, proč je tato investice výhodná. Řečeno však stále nebylo to podstatné, i když jsem to minule lehce „nakousla“. Co je důležité vědět?

Dříve než se rozhodnete investovat určitý obnos peněz do nemovitostí, měli byste vědět jednu zásadní věc. A to tu, že pod tímto pojmem se toho skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Je totiž několik druhů nemovitostních investic, se kterými můžete pracovat.

A od toho jsme dnes tady – abychom si popsali všechny možné varianty a zhodnotili jejich výhody a nevýhody. Usaďte se, začínáme!

1. Koupě nemovitosti

Koupit byt nebo dům, který následně pronajmete a získáte tak pravidelný příjem v podobě nájemného, to zní lákavě, že? To s sebou však nese i spoustu starostí, od výběru vhodného nájemníka po zajištění nutných oprav. Za to je však stabilní příjem docela dobrou záplatou.

Vydělat pak můžete třeba i na nevyužitých prostorech ve vašem domě nebo bytě. Stačí, když investujete do úprav, aby se v nich dalo sofistikovaně žít. Pak už jen sehnat nájemníky a investice se vám začnou vracet - opět v podobě nájemného.

Další cestou může být i koupě nemovitosti za nízkou cenu, kterou následně opravíte a zrekonstruujete. Tu pak lze prodat za cenu mnohonásobně vyšší, než byla ta pořizovací. Tento případ s sebou nese také spoustu starostí a vyřizování, ale pokud je stavitelství vaším koníčkem, nabízí se tohle jako zlatá střední cesta.

koupe_domubytu_v_n

2. Realitní fondy

REIT (Real Estate Investment Trust) jsou podobné podílovým společnostem s tím rozdílem, že místo do akcií a dluhopisů investují do portfolií nemovitostí. Celý zázrak spočívá v tom, že REIT společnosti „vybírají“ od svých investorů peníze a ve chvíli, kdy dovrší celkovou částku, peníze vezmou a nakoupí za ně komerční (hotely, kanceláře, obchodní centra, logistické areály) nebo rezidenční (byty, domy) nemovitost. Z těchto nemovitostí pak pobírají nájemné.

Zisk z pronájmu je pak rozdělen mezi akcionáře – investory – tedy v možném případě i vás.

REIT společnosti jsou navíc povinné každý rok vyplatit svým investorům aspoň 90 % z celkového zisku, tudíž je tato varianta nejen výhodná, ale nese s sebou i dostatek jistoty, že o své investice nepřijdete.

reit_v_n

3. Koupě komerčních prostor

Pokud máte větší obnos peněz, můžete samozřejmě jakoukoliv REIT společnost obejít a pustit se do koupi komerční nemovitosti na vlastní pěst.

Komerční nemovitostí se myslí jakýkoliv prostor, který pronajímáte firmám nebo živnostníkům, aby mohli provozovat svou pracovní činnosti. Můžete tak koupit například kanceláře, nákupní centrum, čerpací stanici, kadeřnictví nebo jakýkoliv jiný prostor, který následně pronajímáte za účelem pravidelného zisku.

komercni_prostory_v_n

4. Nákup pozemků

I když se na první pohled může zdát, nákup pozemků není zrovna nejjednodušší investiční cestou. Máte zde na výběr dvě varianty.

  1. Levně koupíte pozemek a dráž ho prodáte.
  2. Koupíte jeden nebo více pozemků pro výstavbu komerční nebo rezidenční nemovitosti.

Tak jako tak budete potřebovat nejlépe pravidelný průzkum trhu a pořádnou dávku odborných znalostí v oblasti nemovitostí, abyste měli přehled jak o cenách, tak i o stavebních předpisech, normách a ostatních věcech, které vám pomohou pozemek snáze a výhodně prodat.

pozemky_v_n

5. Crowdfundingové platformy

Crowdfundingové platformy nabízí investorům portfolio různých nemovitostí. Na základě svých finančních možností, znalostí a také nabídky v platformě si tak jako investor můžete vybírat, do jaké nemovitosti chcete investovat.

I jako drobný investor se tak máte příležitost dostat k nemovitostem, do kterých byste jinak nebyli schopni investovat. Tento druh investice vám může přinést opravdu vysokou návratnost, je však taky značně rizikový a žádá si patřičné znalosti, nejen s obchodováním.

crovdfunfing_v_n

A to by bylo pro dnešek vše. Překvapilo vás, kolik možností v sobě nese spojení slov „investice do nemovitostí“, nebo jste jednotlivé varianty znali? Napište mi na moji Facebookovou stránku a podělte se o své zkušenosti se mnou i s dalšími sledujícími.

A já se budu těšit zase v příštím díle, ve kterém se budu věnovat tomu, na co si dát pozor před tím, než vůbec začnete investovat!

banner_investice_1

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení