Jak je to se zrušením daně z nabytí nemovitosti?

Jak je to se zrušením daně z nabytí nemovitosti?

Už od jara tohoto roku se jedná o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Cíl byl od začátku jasný – podpořit český realitní trh. Jak se situace se zrušením daně vyvíjí? Jaké by měly být podmínky a koho se zrušení daně bude vlastně týkat? Na všechny otázky ohledně zrušení daně z nabytí nemovitosti vám odpovím v článku.

O zrušení daně se v uplynulých letech jednalo už mnohokrát. Pouze to však vyvolalo řadu změn a nikdy to nakonec nepřineslo to, co mělo – úplné zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Jak šel čas?

Jak už jsem zmínila, zákon o dani prošel celou řadou změn. Jak to s ní bylo v uplynulých letech?

  • V roce 1993 byla zavedena daň z převodu nemovitostí.
  • 1. 2014 tuto daň nahradila, dnes všem známá, daň z nabytí nemovitosti. Když už se dělaly změny, tak se vším všudy, a tak byla v tomto roce daň rovnou navýšena ze 3 % na 4 %.
  • V listopadu 2016 proběhla další změna. Povinnosti prodávajícího zaplatit tuto daň se převedly na stranu kupujícího. Ten je povinen tuto skutečnost zahrnout do daňového přiznání a podat ho do konce 3. měsíce od zápisu nového vlastnického práva do katastru nemovitostí.
  • V roce 2020 nás snad čeká změna konečná, a to absolutní zrušení daně.

Nejspíš bylo zapotřebí koronavirové krize, aby se navrhlo razantní řešení. Vláda chce zrušením přispět k obnově po krizi a podpořit a rozhýbat český realitní trh. Díky tomu to vypadá, že se dočkáme opravdového zrušení daně z nabytí nemovitosti. V dubnu tohoto roku podalo Ministerstvo financí návrh, v květnu už ho schválila vláda a na začátku července i Poslanecká sněmovna. Nyní už návrh čeká na hlasování Senátu.

euro-870756_960_720

Za těch pár měsíců však prošel řadou úprav, a tak se konečný plán od toho původního nakonec trochu liší. V jaké podobě šel návrh k hlasování Senátu? A co můžeme tedy čekat, pokud ho Senát schválí?

Jak vypadá konečný návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti?

  • Zruší se povinnost zaplatit 4 % z nabytí nemovitých věcí.
  • Zrušení bude platit i zpětně pro všechny vklady do katastru s platností od prosince 2019.
  • Daňový odpočet úroků z hypotéky zůstane zachován. Nově však bude možné odečíst si, z dřívějších 300 000, pouze 150 000 Kč úroků zaplacených za úvěry za bydlení. To bude platit pro všechny hypotéky a úvěry sjednané od 1. 1. 2022.
  • Prodlouží se časový test pro platbu z daně z příjmu při prodeji nemovitostí, a to z 5 let na 10 let vlastnictví. To bude platit pro nemovitosti nabyté od 1. 1. 2021.

Zdroj

Pokud vám hlavou běhá stále hodně otazníku ohledně daně z nabytí, napište mi do zpráv nebo do komentářů na Facebooku. Ráda vám na všechny vaše dotazy odpovím a poradím vám se vším, co vám není jasné.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení