Daně a nemovitosti: udělejte si v tom jasno

Daně a nemovitosti: udělejte si v tom jasno

Zvažujete, že koupíte nový dům/byt nebo se naopak chystáte svoji nemovitost prodat? Ať už je to jakkoliv, placení daně se nejspíš nevyhnete, nebo ano? Někdy stačí zaplatit jednorázově, jindy pak platíte každým rokem.

Udělejte si v tom společně se mnou pořádek - jakou daň musíte zaplatit a co vše potřebujete vědět? Všechny obecné informace si povíme v dnešním článku.

Daň z nabytí nemovitosti

Někteří z vás mě možná sledují na Facebooku, kde jsem o tom informovala. Někteří zas třeba sledují okolní dění, a tak to prostě vědí. Ti z vás, kteří ale nic netuší, budou mít určitě radost.

Dobrá zpráva: 15. 9. 2020 byla totiž daň z nabytí nemovitosti zrušena. Pokud jste tedy nově nabyli nemovitost, můžete si oddychnout. Peníze, které byste dříve „vyhodili“ za tuto daň, zůstanou ve vaší kapse.

Daň z příjmu

Pokud však nemovitost prodáváte, zaplacení daně se jen tak nevyhnete. V tomto případě na vás čeká uhrazení daně z příjmu. Zde musíte odvést 15 % ze zisku (nikoli z celkové prodejní ceny).

Co to znamená?

To znamená, že dani podléhá jen kladný rozdíl (samozřejmě pokud zde nějaký vznikne) mezi cenou, za kterou jste nemovitost prodali, a za kterou jste ji dříve koupili.

Vysvětlení: Pokud jste koupili byt za 1.200.000 Kč a prodáte ho za stejnou cenu – daň neplatíte. Pokud ho ale prodáte za cenu například 1.300.000, platíte daň z příjmu tohoto rozdílu, tzn. 15 % z 100.000 Kč.

banner_investice_1_2

Tento zisk musíte zahrnout do daňového přiznání, které musíte odevzdat nejpozději do konce března následující kalendářního roku.

Přesto jsou tu však situace, kdy jste od této daně osvobozeni. Věřím, že následující věty vás budou obzvláště zajímat. ?

Kdy tuto daň platit NEMUSÍTE?

Daň z prodeje nemovitosti nemusíte platit v případě, že:

  1. Vlastníte nemovitost 5 nebo 10 let

Pokud máte nemovitost, kterou jste nabyli před 1. lednem 2021, stačí, když splníte časový test vyměřený na 5 let od koupě. Pokud jste tedy vlastníkem 5 let a déle, nemusíte z prodeje této nemovitosti odvádět daň.

Pokud jste ale nemovitost nabyli po výše zmíněném datu, musíte splnit vyšší časový test, abyste nemuseli daň z prodeje odvádět, a to 10 let a více.

  1. V prodávané nemovitosti jste bydleli minimálně 2 roky před prodejem

V tomto případě nemusíte v nemovitosti mít zapsané trvalé bydliště. Úplně stačí, když patřičným způsobem dokážete, že jste zde po dobu alespoň dvou let skutečně přebývali.

Můžete tak udělat například doložením korespondence nebo smluv od služeb (energie, internet, …), které zde po tuto dobu byly vedeny na vaše jméno. Někdy vám může pomoct i čestné prohlášení od vašich sousedů, kteří vám tímto tuto skutečnost potvrdí.

  1. Využijete zisk k vlastnímu bydlení

Od daně jste osvobozeni i ve chvíli, kdy všechny získané peníze z prodeje investujete do dalšího bydlení pro uspokojení své bytové potřeby. Musíte tak ale udělat do jednoho roku od přijetí peněz na váš učet.

Platí to i v případě, že jste odpovídající částku vynaložili za vlastní bytové potřeby už v roce předchozím. Musíte však vše doložit svému finančnímu úřadu.

  1. Družstevní byty

Při prodeji družstevních bytů jste osvobozeni od daně hned ve dvou případech, a to když:

  • Splňujete podmínky časového testu (platí stejné podmínky, jako jsem popisovala v prvním případě).
  • Všechny peníze z prodeje družstevního bytu použijete k uspokojení vlastní bytové potřeby s tím, že zde nemusíte současně bydlet.

Daň z nemovitosti

Ať už máte rodinný dům, byt, pozemek, kousek lesa nebo jakoukoliv jinou nemovitou věc, musíte za ni zaplatit daň z nemovitosti, a to každý kalendářní rok po dobu, kdy nemovitost vlastníte.

Základ pro tuto daň se počítá z celkové výměry v m2.

V případě staveb se základ daně vypočítává výměrou zastavěné plochy, která se násobí buď pomocí koeficientu 1,22 (když pozemek přesahuje zastavěnou plochu, nebo když je pozemek užíván všemi vlastníky), nebo pomocí koeficientu 1,20 ve všech ostatních případech.  

V případě pozemků (zahrady, louky, lesy, orné půdy, …) se daň vypočítává na základě skutečné výměry pozemku, která se násobí průměrnou cenou půdy stanovenou v zákonné vyhlášce.

Pro tuto daň musíte podat daňové přiznání vždy do 31. ledna zdaňovacího období nebo do stejného data můžete odevzdat příslušnému finančnímu úřadu Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO. Díky tomu se dál nebudete muset o nic starat a tato daň bude hrazena automaticky, tak jak jste zvyklí i u plateb za energie.

Můj tip: Všechny podrobné a aktuální informace najdete na webu Finanční správy. Někdy je však těžké se ve všech těch zákonech a vyhláškách, které zde píšou, vyznat, a tak se nebojte ptát – známých, kamarádů a hlavně na příslušných úřadech. Protože už i staré, známé přísloví říká:

„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.
Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“

Pomohl vám můj obecný přehled udělat si v těchto věcech alespoň trochu jasno? Pokud ano – sdílejte tento článek mezi své přátele.

Je něco, na co byste se potřebovali zeptat? Neváhejte se na mě obrátit, ať už na Facebooku, Instagramu nebo jinak, ráda s vámi proberu veškeré nejasnosti.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení