Nebankovní úvěry a „americké“ hypotéky? Děkujeme, nechceme!

Nebankovní úvěry a „americké“ hypotéky?  Děkujeme, nechceme!

Popularita nebankovních hypotečních úvěrů stále vzrůstá. Jaká jsou ale hlavní rizika takového úvěru? A proč je výhodnější podstoupit raději složitý schvalovací proces v bance? To si povíme v dnešním článku!

Hypoteční úvěr

Ve zkratce je hypoteční úvěr typ půjčky, za kterou ručíte nemovitým majetkem. Nejčastěji je poskytován za účelem koupě a výstavby nemovitosti. Dělí se však na dva typy, ve kterém je důležité si udělat pořádek. 

money-2724235_1920

Když dva dělají totéž, není to totéž

Na trhu s financemi je tolik pojmů, které se zdají podobné. Někdy je mezi nimi ale velký rozdíl, který vás může stát spoustu peněz. Jedním takovým rozdílem jsou bankovní a nebankovní úvěry. Jak je od sebe oddělit?

Nebankovní úvěry


Nebankovní úvěry, také často označované jako americká hypotéka jsou půjčky, u kterých není třeba dokládat účel čerpání peněz. Financovat s nimi tedy můžete prakticky cokoliv.

Společnosti, které nabízí nebankovní úvěry, lákají lidi na rychlé a bezproblémové sjednání. Vše má ale svůj háček. Takové společnosti sice vše rychle a skoro bez čekání zajistí, znamená to tedy ale i to, že si sami odhadují cenu vaší zastavené nemovitosti. 

Velmi často se tedy stává, že ji „omylem“ odhadnou na méně peněz. 

Příklad:

Podobný byt tomu, co vlastníte, se běžně na trhu prodává za 2 000 000 Kč. Nebankovní společnost vám ho ale odhadne třeba jen na 1 600 000 Kč. Úvěr vám při 60 % poskytne na 960 000, ale do zástavy získává mnohem větší hodnotu – tu tržní - 2 000 000 Kč. 

Rychlé a bezproblémové vyřízení s sebou taky nese méně výhodnou nabídku. Nebankovní úvěr vám poskytnou například na 50, 60 nebo 70 % zastavené hodnoty nemovitosti s úrokem, která začíná na 5-6 %, mnohdy je však mnohem vyšší než 8 %. 

A v případě, že se ocitnete v problémech se splácením? Automaticky přicházíte o nemovitost. 

Hypoteční úvěry poskytované bankou


Vyřízení hypotečního úvěru v bance znamená, že musíte doložit účel čerpání peněz. Hypotéka je totiž vázaná na pořízení bydlení. Může sloužit ke koupi vlastního domu či bytu nebo k pořízení nemovitost, kterou dále budete pronajímat. 

Taková hypotéka se ale využívá k různým účelům, avšak vždy v souvislosti s bydlením. Může to být například:

  • Koupě nemovitosti
  • Financování
  • Rekonstrukce nebo stavba
  • Refinancování 
  • Vypořádání spoluvlastnických či dědických podílu nebo jmění manželů

Banka vám obvykle poskytne úvěr třeba i na 80 % zastavené hodnoty nemovitosti. Zbývajících 20 % si musí klient opatřit z vlastních zdrojů a prokázat dostatečnou bonitu. Odhadní cena nemovitosti se neřídí kupní smlouvou, odhad může být vyčíslen na nižší nebo dokonce vyšší částku, než je uvedeno v kupní smlouvě. 

schuzka

Jakmile začnete uvažovat o půjčce na bydlení, směřujte vaše kroky do banky nebo za ověřeným finančním poradcem! Nenechte se zlákat snadným a rychlým vyřízením. Naopak chtějte nejnižší možnou úrokovou sazbu a hledejte tu nejvýhodnější nabídku pro vás. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení