Luxusní auta a hodinky s vodotryskem: Co opravdu obnáší práce realitního makléře?

Luxusní auta a hodinky s vodotryskem: Co opravdu obnáší práce realitního makléře?

Prší. Nasadím holiny a běžím k autu. Čeká mě prohlídka chaty v lese a ze zkušeností tuším, že s těmito zájemci to dopadne dobře. Přede mnou je však ještě strašidelná předehra. Dojíždím k lesní cestě, beru na sebe pláštěnku a vydávám se sama do tmavého lesa. Dobrodružství – i takhle by se dala popsat moje práce. V dnešním článku vám toho prozradím ještě mnohem víc, tak si to nenechte ujít.  

Předsudky – tvoříme si je všichni. Platí to i u povolání pojišťovacích agentů, finančních poradců a nás, realitních makléřů. Je ale dost možné, že si to děláme i sami. Upnuté obleky, kostýmky, luxusní auta, hodinky, šperky, boty, kabelky, aneb když na to máš, tak to ukaž. 

Ano, ale jak potom poznáte, vy „obyčejní smrtelníci“, že i makléř je normální člověk a za tím vším stojí úmorné množství času, dřiny, investic do vzdělání a neprospaných nocí? A právě kvůli tomu vznikl tento článek. Jaká je tedy skutečnost?

Ferda Mravenec – práce všeho druhu

Ráno vstanu, nasnídám se a dám si v klidu první kávu. Po příchodu do kanceláře následuje druhá. Prostě pohoda, klídek a tabáček. No jéje, sama jsem se zasnila.
A teď vážně – co vše musím jako realitní makléř umět a co běžně dělám?

ferda_monitor2

Zdroj obrázku

Každý den takřka nasedám do rozjetého vlaku. Pojedete kousek se mnou? Tak hurá – nastupovat! A připoutejte se - někdy je to vážně jízda. 

Denně sleduji realitní trh. Musím být v obraze o cenách, nabídkách, vývoji, prostě musím vědět o všem, co se kde šustne. 

Chodím na schůzky, komunikuji s klienty a někdy doslova neodlepím telefon od ucha. 

Zajišťuji marketing pro sebe i klienty. Tvořím webové prezentace nemovitostí k prodeji, řeším obsah na sociální sítě, píšu články na blog a do novin. Zajišťuji online reklamu, ale i offline - na billboardy, nástěnky, plachty a reklamní předměty. 

127116854_376478380254824_6863210469510831723_n

Důležitá je i osobní prezentace, ke které patří zajištění a tvorba vizitek, kalendáříků, pořadačů, ale třeba i vánočních přání nebo jiných reklamních předmětů.

Dělám odhady nemovitostí, a to nejen za účelem prodeje, ale také při vyrovnání po rozvodu, dědickém řízení, atd. 

Chodím na prohlídky (někdy je jich dokonce více než 20 na jednu nemovitost), a ne vždy je to procházka růžovým sadem. Za svou praxi jsem už navštívila starou vinařskou provozovnu plnou pavouků, myší, potkanů a dokonce i bezdomovců. Taky jsem lezla na polorozpadlou půdu nebo do strašidelného sklepa, kam se ani samotnému majiteli nechtělo. No není to vzrušující? 

To pořád není všechno

Protože se ne vždy jedná o prodeje luxusních nemovitostí, k mojí práci dál patří i home staging. To je příprava nemovitosti, aby skvěle vypadala a byla pro kupujícího atraktivní. K tomu samozřejmě patří stavební úpravy, vyklízení, výmalba a nákup dekorací a doplňků. 

Prodejem to však nekončí. Jakmile vše odprezentuji a úspěšně prodám nemovitost, je potřeba zařídit právní a poprodejní servis. Dohlížím na všechny potřebné smlouvy a jejich správnost, jsem u předávání nemovitosti, zařizuji přepisy energií a vyřizuji daňové přiznání. 

Vše nezvládnu sama, a tak si musím vést adresář, sbírat kontakty a v každé situaci musím vědět, na koho se obrátit – fotografové, kameramani, instalatéři, zedníci, inženýři, úředníci, grafici, programátoři, …  

Musím také číst a rozvíjet se, protože realitní trh se vyvíjí takovou rychlostí, že usnout na vavřínech se zde nevyplácí. A tak čtu. Články a novinky z realitního světa jsou mým denním chlebem. Když je čas, investuji ho do čtení knih o rozvoji, osobním růstu a efektivní práci. 

Pro práci realitního makléře je také nutné se neustále vzdělávat. Nepotřebujete sice žádný titul, ale čeká vás „pár“ zkoušek odbornosti. Já mimo to jezdím i na různé makléřské setkání, kurzy a školení. Sbírám a čerpám zkušenosti od inspirativních lidí. A když vím, že to bude stát za to, jdu si pro ně opravdu kamkoliv. Třeba až do hor.

received_619668208939295

Foto z týdenního kurzu osobního růstu na Slovensku s Peterem Urbancem a Petrem Nečasem.

Taková je realita. Je to pěkný „fičák“, že? Ale už jen proto je to práce snů. Práce, která sice není pro každého, ale když se pro ni nadchnete, nebudete chtít měnit. 

Rozdvojená osobnost? Kéž by!

Správný realitní makléř se zdaleka nezabývá jen nemovitostmi. S nadsázkou by se dalo říct, že je to také:

  • Finanční a právní poradce,
  • odborník přes nemovitosti, vztahy, lokality, ceny, infrastrukturu,
  • terénní pracovník, 
  • řidič,
  • kouč,
  • asistent,
  • mluvčí,
  • úředník,
  • psycholog,
  • marketér,
  • fotograf,
  • rozvodový právník a vztahový urovnávač,  
  • mediátor,
  • designér,
  • uklízeč,
  • nákupčí.

Jako makléřka jsem prostě osoba mnoha tváří a dovedností. ☺ 

Podtrženo, sečteno

Jsem realitní makléřkou už více než 20 let. Za tu dobu mě potkalo mnoho krizí, nečekaných situací i pocitů, že to dál nezvládnu. Ale ve finále jsem vždy vděčná, že jsem to nevzdala. Protože jiná práce by mě nenaplňovala tak moc, jak právě tahle! 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení