Koupit byt před nebo po rekonstrukci? Co se více vyplatí?

Koupit byt před nebo po rekonstrukci? Co se více vyplatí?

Koupit byt před nebo po rekonstrukci? Co se více vyplatí?

Rozhodli jste se koupit byt? Pak jistě hlavním kritériem při výběru je cena, ta je ale závislá na několika dalších faktorech – plocha bytu, lokalita ale také jeho stav. Tzn. je-li byt tzv. v původním stavu nebo prošel nějakou rekonstrukcí. Co se ale více vyplatí?

Starší byt po rekonstrukci

Pokud kupujete starší byt po kompletní rekonstrukci, může se jeho cena vyrovnat novému bytu v developerském projektu. Pokud je byt umístěn ve velmi atraktivní lokalitě, cena může být ještě vyšší.

 byt_stary_po_rekonstrukci 

 Výhody:

  • Nejsou potřeba žádné dodatečné náklady na rekonstrukci
  • Okamžité bydlení bez práce

Nevýhody:

  • Vysoká pořizovací cena
  • Nevíte, jak rekonstrukce probíhala, jaké byly použity materiály a zda bylo vše uděláno tzv. „pořádně“ a ne jen „na oko“
  • Postupem času mohou vyplout na svět různé neduhy, případně může opadnout nadšení z nového bytu a vy zjistíte, že vám např. nevyhovuje dispoziční řešení a budete chtít byt opět předělat

Byt v původním stavu/před rekonstrukcí

Byt před rekonstrukcí patří na realitním trhu mezi levnější. Je však také potřeba brát v úvahu, jak velká rekonstrukce bude potřeba a kolik to všechno bude vyžadovat financí a času. Je nutné si vše pořádně propočítat, aby nakonec byt nebyl dražší než podobný po rekonstrukci.

 villa-4464471_1280 

Výhody:

  • Nižší pořizovací cena
  • Rekonstrukci si můžete udělat podle svých představ, dohlédnout si osobně na všechny stavební práce, řemeslníky, materiály atd.

Nevýhody:

  • Je potřeba počítat s náklady na rekonstrukci, která můžou během prací narůstat (zvyšování cen, opravy, se kterými se při prvotní kalkulaci nepočítalo, …)
  • Pokud je potřeba rozsáhlá rekonstrukce, může se stěhování do „nového“ protáhnout
  • Rekonstrukce vyžaduje čas, peníze i nervy

Nelze tedy jednoznačně říct, co je výhodnější, jestli byt po nebo před rekonstrukcí. Rozhodně se ale při rozhodování zamyslete nad tím, kolik peněz jste ochotni a schopni do bytu investovat, jak rychle potřebujete bydlet a zda máte čas a v mnoha případech i nervy na případnou rekonstrukci a jednání s dodavateli práce a materiálů.

Ještě malá rada na závěr ? Při výběru bytu si zjistěte i stav celého domu, v němž se bytová jednotka nachází, tzn. zda je dům zateplený, v jakém stavu je střecha, jak vypadají rozvody inženýrských sítí, podlahové krytiny ve společných prostorách, výtah, suterénní prostory…..

Potřebuje poradit v oboru realit, nebo si domluvit schůzku? Volejte: 604 215 302, nebo pište: makesova@post.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení