Koloběh vody v přírodě? Realitní trh zažívá velké změny.

Koloběh vody v přírodě? Realitní trh zažívá velké změny.

Nejprve covid, teď válka na Ukrajině, vysoká míra inflace, zdražování energií, pohonných hmot ale i potravin… V dnešní době je tak nějak všechno jinak, než si mnozí z nás představovali. Na tohle všechno také reaguje trh s nemovitostmi.

V posledních několika letech jsme si mohli všimnout rychle rostoucích cen nemovitostí a díky „levným hypotékám“ i velkého počtu kupujících. Pro příklad dům prodaný v roce 2016 za 2,3 mil. Kč, měl na počátku roku 2022 hodnotu téměř jednou tak vysokou. Zájemců bylo také nespočet, nebylo vůbec žádnou výjimkou, že se nemovitost prodala hned v prvním kole prohlídek a mnohdy se ještě zájemci přehazovali, aby nemovitost získali.

Dnes je situace opačná. Hypotéky jsou méně dostupné díky kritériím ČNB a rostoucím úrokovým sazbám. Situaci ještě navíc zhoršila válka na Ukrajině a s ní související zvýšení cen energií a potravin. Lidé přestali mít zájem o koupi nemovitostí, resp. vyčkávají, co se bude dít dál. Na trhu tak přibývá nemovitostí na prodej, a tudíž převažuje nabídka nad poptávkou. Prodávající jsou tak nuceni snižovat ceny svých nemovitostí ne o desetitisíce ale někdy až o několik statisíců. Např. Byt 3+kk v Brně na počátku roku bylo možné koupit za 6 mil. Kč, nyní 4,8 mil. Kč.

Mohlo by se zdát, že nynější situace nahrává kupujícím, což je určitě pravda, ale jen pro ty s vlastními zdroji financí, případně pro ty, co splňují kritéria ČNB. Mnoho lidí má ale strach koupit vlastní nemovitost kvůli vysokým nákladům na energie či strachu z budoucnosti. V posledních pár měsících sledujeme, že extrémně vzrostl zájem o pronájmy nemovitostí.  A není se čemu divit, ceny nájmů jsou nižní než splátky hypoték, navíc odpadají případné náklady na opravy vlastní nemovitosti atd. Zde je ale potřeba upozornit na to, že kde je vysoká poptávka je i vysoká cena. Stejně tak tomu bylo i s příchodem „levných hypoték“ před několika lety. Lidé měli zájem nakupovat vlastní nemovitosti, protože úrok z hypotečního úvěru se pohyboval kolem 2,5%. A proto se také ceny nemovitostí vyšplhaly k tak neuvěřitelným výšinám.

Jak to bude s nemovitostmi dál? Na to si budeme muset počkat. Ale věřím, že tato ,,zvláštní“ doba jednou pomine a zase bude vše, jak má být.

Já říkám, že realitní trh je jako ,,koloběh vody v přírodě“… Lidi se budou stále vdávat, ženit, rozvádět, prodávat malou nemovitost a kupovat větší když se rodina rozrůstá, dědit, umírat, prodávat velkou nemovitosti když zůstanou sami a budou  chtít jít do menšího bydlení aby zvládli nejenom náklady…..

 kolobeh_vody 

Foto zdroj: https://1url.cz/Ir3qN

Potřebujete poradit v oblasti realit, nebo si rovnou domluvit schůzku?

Na realitním trhu jsem více jak 25 let, ráda vám poradím. Tel.: 604 215 302, em.: makesova@post.cz

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení