Co si zjistit při koupi nemovitosti a na co si dát pozor?

Co si zjistit při koupi nemovitosti a na co si dát pozor?

Výběr a koupě nemovitosti je pro většinu z nás velkým krokem, často i celoživotním. Už na prohlídce si představujeme, kam bychom umístili své oblíbené křeslo; jakou barevnou škálu použijeme na tu a onou místnost; co si uděláme jinak apod. Prostě, pokud se nám nemovitost na první pohled líbí, často se v ní v mysli zabydlujeme. První dojem je důležitý, ale ten druhý ještě důležitější. Na co si tedy dát při výběru nemovitosti pozor a co vše si zjistit?

Vzhled nemovitosti zevnitř i zvenčí je určitě důležitý, ale je nutné si zjisti i to, co nemovitost schovává pod povrchem. Na prohlídce vás jistě napadnou otázky typu je dům zateplený, v jakém stavu je střecha apod. Ale co třeba vodovod či stav kanalizace?

Vodovod

  • Zjistěte si, kde je umístěn uzávěr vody a kdo je vlastníkem vodovodní přípojky. Vlastník přípojky je totiž v případě poruchy povinen opravu financovat.
  • Chtějte vidět plánky, kudy voda teče a prověřte si i stáří potrubí a materiál, z kterého je vyrobeno. Pokud je potrubí starší 10 ti let a je vyrobeno z oceli, můžete počítat i s výměnou. Plánek rozvodů vody po domě je důležitý především pro případ poruchy či rekonstrukce, abyste věděli, kde přesně kopnout.
  • Potrubí musí být izolováno, aby nedocházelo k tepelným ztrátám či kondenzaci vlhkosti.

Studna – pokud plánujete zahradničit, zjistěte si, zda je na pozemku studna a v jakém stavu. Případně, zda je možnost ji vybudovat.

Kanalizace

  • Obecní – zjistěte si, jak stará je kanalizační přípojka, kdo je jejím vlastníkem a kde je umístěna kanalizační šachta
  • Vlastní žumpa nebo čistička odpadních vod – zajímejte se o náklady na provoz a kudy kanalizace vede (to především proto, abyste si na místo, kudy vede nepostavili něco, co by se v případě opravy a kopání muselo zbourat či jinak narušit)
  • zjistěte si také, jak je kanalizace řešena kolem domu. Nejlepší je, přijet se na místo podívat po vydatném dešti nebo se poptat sousedů.

To by byly technické věci „zvenčí“, ale i uvnitř nemovitosti je potřeba sledovat několik věcí:

  • Ukončení odpadů sifonem (platí pro umyvadla, WC, pračku, myčku, vanu nebo sprchu)
  • Odvod kondenzátu u kondenzačního kotle – odvod kondenzátu by měl být napojen na kanalizaci, žádejte nákres rozvodů a umístění hlavního uzávěru.

Před definitivním rozhodnutím o koupi si nechte nemovitost prohlédnout stavařem, případně statikem. Tento náklad navíc se do budoucna jistě vyplatí. Zkušený odborník ví, na co se zaměřit a může problém poznat hned i pouhým okem.

Samozřejmě si ověřte i právní stránku. Chtějte vidět list vlastnictví, a to nejen pro ověření vlastníka/ů, ale i proto, abyste si ověřili, že nemovitost nemá právní vadu (tzn. věcné břemeno, zástavu či dokonce není v exekuci).

A mou poslední radou je, až půjdete nadšení a zasnění z prohlídky, zkuste se ještě na chvíli vrátit zpět do reality a projít si okolí nemovitosti. Zjistěte si občanskou vybavenost obce, možnosti nových staveb v okolí (zda se nestaví přímo naproti oken do ložnice nová továrna), apod. Vnímejte i své okolí, jak reagují sousedé na to, že se dům prodává apod. I v okolí domu by se vám mělo líbit.

Držím Vám pěsti ať koupíte správně, ať máte s koupí, co nejméně problémů, a hlavně ať se vám v novém domově krásně žije a jste šťastní.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení