Co si zjisti při koupi nemovitosti a na co si dát pozor – 2. část

Co si zjisti při koupi nemovitosti a na co si dát pozor – 2. část

V přechozím článku jsem psala o tom, na co si dávat pozor u nemovitostí především z technického hlediska. A protože je toho opravdu hodně, přináším pokračování.

Po koupi a předání nemovitosti následuje několik dalších věcí, které si budete muset zařídit a jednou z hlavních je přepis energií. V ten moment se můžete zděsit toho, jaké měsíční náklady Vás čekají. Proto než ke všemu tomuhle dojde, zjistěte si, jaká je energetická náročnost nemovitosti a to buď vyžádáním měsíčních faktur za energie nebo vystaveným průkazem energetické náročnosti budov (zkr. PENB.)

Vlastník nemovitosti je povinen Vám ještě před koupí nemovitosti PENB předložit. V některých případech ale tato povinnost zaniká, jedná se o:

  • prodej či pronájem budov postavených před 1. 1. 1947, u kterých zároveň neproběhla od tohoto data žádná větší změna
  • budovy s energeticky vztažnou plochou pod 50 m2
  • stavby pro rodinnou rekreaci, které nejsou užívány k trvalému bydlení
  • kulturní památky a budovy v památkové rezervaci – ověřit si svou nemovitost můžete zde: https://www.pamatkovykatalog.cz/
  • budovy užívané pro náboženské účely
  • průmyslové a zemědělské stavby se spotřebou energie nižší než 700 GJ

Určitě si od majitelů vyžádejte i měsíční vyúčtování minimálně elektřiny, plynu a vody alespoň za poslední rok. Dost často se stává, že majitelé tvrdí, že vyúčtování nemají, ale vždy mají, věřte mi. Pokud majitelé potřebné vyúčtování opravdu nemají, můžou požádat dodavatele energií o kopii vyúčtování (většinou jde i elektronicky, v podstatě hned nebo je to otázka max. pár dnů.  I tohle může velmi ovlivnit kupující. Pokud byly platby vysoké, může to znamenat, že předchozí majitelé nešetřili, ale také to, že je někde problém a k měsíční platbě hypotéky může přibýt další desítka tisíc, se kterou kupující nepočítal. Vysoké měsíční náklady na energie můžou být také důsledkem např. špatné střechy, oken, dveří, kterými uniká teplo a tak se náklady na vytápění a opravu nemovitosti rapidně zvedají.

Zjistěte si i další náklady – u bytů to mohou být např. příspěvky do fondu oprav nebo výše anuity (nesplacené částky družstvu).

Pokud jste si prošli všechny technické aspekty nemovitosti a zdají se Vám v pořádku, nemovitost je stále Vaším splněným snem, pak přejděte ke kontrole právního stavu nemovitosti.

Tyto informace získáte po nahlédnutí do listu vlastnictví, který Vám buďto nabídne realitní makléř nebo si jej můžete za poplatek nechat vyjet na Obecním nebo Městském úřadě, případně na Czech Pointu. Na www.cuzk.cz je samozřejmě list vlastnictví také k nahlédnutí, ovšem pro takto velké životní rozhodnutí je nedostatečný. Veškeré informace o nemovitosti jsou zde jen ve stručnosti, proto určitě využijte plnou verzi. Tato verze obsahuje:

  • Informace o vlastníkovi, případně spoluvlastnících (jméno, příjmení, rodné číslo, bydliště, případně výše podílu)
  • Číslo popisné, číslo parcely,
  • Výměru bytu/parcely
  • Věcná břemena, předkupní práva, zástavní práva
  • Zápisy o soudních sporech, žalobách nebo exekucích
  • Způsob, jakým byla nemovitost nabyta – tzn. kupní smlouva, dědictví, dar…
  • BPEJ - bonita půdně ekologické jednotky

Stručně řečeno, zjistěte si, zda člověk, který nemovitost prodává, je oprávněným prodávat, zda prodává to, co tvrdí, že prodává a zda není nemovitost nějak zatížena exekucí.

S tímto Vám ale jistě poradí odborný realitní makléř nebo právník. Příště bychom se mohli podívat, jak už samotný proces koupě/prodeje nemovitosti probíhá.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení