5 tipů, jak najít vhodný stavební pozemek

5 tipů, jak najít vhodný stavební pozemek

Chcete si postavit svůj vysněný domov, dům k pronájmu nebo třeba menší chatu pro občasné úniky z města? V našich myšlenkách vypadá celý tenhle proces bohužel mnohem jednodušeji, než jak to doopravdy je. Velký problém nastává už v první fázi – při hledaní vhodného pozemku. V dnešním článku se dočtete 5 tipů, jak najít ten správný.

1. Kudy, tudy

Jeden z nejdůležitějších faktorů je určitě lokalita. Ať už chcete postavit dům, ve kterém budete bydlet nebo ho chcete pronajímat, lokalita bude hrát v každém případě velkou roli. A to buď na vaši spokojenost, nebo na peníze, za které nemovitost následně pronajmete. 

V první řadě se tedy opravdu zamyslete nad tím, kde pozemek chcete. Má to být spíš ve městě nebo blízko něho? Na vesnici nebo na samotě u lesa? Následně si také ověřte celkovou občanskou vybavenost – veřejnou dopravu, obchody, školy a školky, sportoviště, pošty, atd. 

Čím lepší občanská vybavenost v dané lokalitě bude, tím bude samozřejmě dražší cena samotného pozemku. Někdy je však lepší si připlatit, zvlášť když stavíte dům, kde chcete žít vy sami po zbytek života.

agriculture-3195381_1280

2. Buďte online, ale i offline

Když si nejste jisti, kde přesně chcete stavět, využijte online mapy k vymezení potencionálních míst. Nahlédněte do nich a celou oblast si řádně „projděte“. To platí hlavně v případě, že kupujete pozemek ve vzdálenější oblasti. Takhle ho, i celé jeho okolí, můžete vidět, aniž byste vytáhly paty z domova.

Určitě si ale vyhraďte i čas a zajeďte se na vybrané pozemky před koupí podívat osobně. Nasbírejte potřebné informace, které budete moct následně zvážit, a které vám usnadní samotný výběr. Co by vás mělo krom jiného zajímat?

  • Veřejná dostupnost
  • Infrasktruktura 
  • Stavební předpisy a povolení 

Nejvíce informací zjistíte na stavebním nebo místním úřadě. Tam vás informují o všech předpisech i omezeních pro danou oblast. A to jak o samotné parcele, tak i o těch okolních, o jejím vlastníkovi a o územním plánu města/obce. Pozor si dejte hlavně na památkářskou nebo jinak evidovanou oblast – tam by mohly nastat velmi nepříjemné komplikace.

3. Zahrajte si na detektivy

Pokud stále nevíte, kde by se vám líbilo, nebo už máte vhodnou lokalitu a chcete z pohodlí domova zjistit dostupnost pozemků, prohledejte náležité seznamy, které jsou dostupné online. Ty vám pomohou snadno a rychle najít volný pozemek ke koupi. Kde hledat?

  • Na portálech, na kterých se prodávají nemovitosti
  • Na webových stránkách realitních kanceláří v dané oblasti
  • V evidenci katastrálního úřadu

5_mapa_up_-_kopie

4. Ptejte se

Jakmile si vytipujete nějakou lokalitu, nebojte se zeptat také místních. Je dost možné, že budou vědět o nějaké půdě, která je na prodej, ale není inzerována. Nebo vás odkážou na lidi, kteří případně vlastní „kus pole“ a byli by ochotni se domluvit na jeho prodeji. 

Ptejte se ale i vašich přátel, známých, kolegů v práci a rodinných příslušníků. Prostě dejte vědět všem, že sháníte pozemek ke koupi a rozhoďte tak co nejvíce své „sítě“. Třeba má váš kamarád kamaráda, který má kamaráda, který shodou náhod jeden takový pozemek prodává. Za zeptání nic nedáte.

5. Využijte služeb realitního makléře

Pokud se vám stále nedaří najít pozemek dle vašich požadavků nebo dokonce ani lokalitu, kde byste rádi dům postavili, obraťte se na vašeho realitního makléře. Přece jen bude mít určitě o 100 % více zmapovaný terén a trh s nemovitostmi, což vám v takové situaci rozhodně bude hrát do karet. 

Nemáte svého realitního makléře? Kontaktujte mě, ráda vám poskytnu nezávaznou konzultaci.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení