Byt či dům – to je oč tu běží!

Byt či dům – to je oč tu běží!

Nacházíte se v situaci, kdy řešíte, jaké bydlení je pro vás nejvhodnější? Dávno neplatí, že kupujeme jednu nemovitost na celý život. To ale neubírá na náročnosti v rozhodování. Jedná se totiž o investici, která nás bude provázet ještě mnoho dalších let. Jak tedy vybrat bydlení? Pojďme se na to podívat!

Bydlení s rodiči už vyšlo z módy

Dříve lidé stavěli několikagenerační domy. Počítali totiž s tím, že v jejich domě budou vyrůstat a žít nejen jejich děti, ale i vnoučata. Doba pokročila a dnešní scénář bydlení se s tím starým nedá srovnávat. 

Mladí lidé opouštějí domovy, kde vyrůstali, třeba i v útlém věku, aby si šli za „svým“. Ve většině případů ani nezůstávají tam, kam se napoprvé přestěhovali. Přizpůsobují bydlení svým aktuálním potřebám, práci, nadcházející rodině. Různé životní fáze se tak promítají i do rozhodování, jakou nemovitost pořídit. Jaké máme tedy varianty?

Připravit, pozor, START!

Když mladý člověk odchází z domu, ocení bydlení, které uspokojuje jeho základní požadavky:

  • Centrum města – chce mít vše po ruce – obchody, kina, restaurace, kluby.
  • Menší prostor – v bytě tráví jen minimum času.

Taková nemovitost je pro mladší generaci pouze místem, kde se vyspí, nají, odpočinou si. Pro takové případy je tedy nejvhodnější sáhnout po menším bytě dispozice 1+kk nebo 1+1, který plně uspokojí jejich „nenáročné“ potřeby.

byt

Bydlení pro mladou rodinu

Vše se pak mění, když na scénu přicházejí děti. Pro mladou rodinu začíná být malý byt v centru města nekomfortní, a proto se uchylují na okraj měst do klidných čtvrtí nebo dokonce odcházejí z města úplně a kupují dům na vesnici. 

Důležitými požadavky v takovém případě jsou:

  • Blízkost školky a školy,
  • Dostupnost na sportoviště, hřiště či do centra volnočasových aktivit,
  • Zajištěná síť MHD.

Samozřejmostí je pak zahrada, dostatečné soukromí uvnitř domu a tolik potřebné vlastní místo na parkování.

Pokud některé z požadavků při rozhodování vypustíte, získáte samozřejmě bydlení za lepší cenu. Třeba ale na úkor vašeho času a peněz, např. děti musí dojíždět nebo je musíte vozit na kroužky nebo za jinými aktivitami.

dum

Když přichází podzim života

Ideální variantou pro přicházející stáří není byt ani velký rodinný dům. Buď to znamená nedostatek prostoru a nekomfortní prostředí (chybí bezbariérový přístup, výtah nebo balkon, …), nebo naopak spoustu nevyužitého prostoru, velká starost o nemovitost a s tím spojeno hodně práce.

Pro seniory je tak nejlepším řešením menší novostavba, která vyžaduje minimální náklady na provoz a údržbu. Pozemek by měl být co nejmenší, aby neznamenal zátěž, ale přesto nabízel místo pro odpočinek a domácího mazlíčka. 

Nacházíte se na počátku některé z životních fází a cítíte, že je čas na změnu? Kontaktujte mě – společně najdeme řešení, které vyhovuje vašim požadavkům a zároveň finančním možnostem!

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení